Polecamy wspaniałe miody z pasieki „Darz Barć” z Kobylanki, a szczególnie:
- miód spadziowy,
- miód nektarowo-spadziowy,
- miód wielokwiatowy,
które wyróżnione zostały znakiem marki Karpating!
To miody naturalne, pochodzące ze stacjonarnych pasiek ziemi gorlickiej (Kobylanka, Bielanka, Lipinki) – 79 rodzin pszczelich. Pasieka rodziny Kazanowskich działa w regionie od 1905 roku, a tradycja hodowania pszczół jest kontynuowana po dzień dzisiejszy – to cztery pokolenia pszczelarzy!
Miód spadziowy w odróżnieniu od miodów nektarowych nie powstaje z nektaru kwiatów, lecz ze spadzi. Spadź to nic innego jak sok drzew przetworzony przez owady, przetransportowany przez pszczoły do ula. Możemy wyróżnić dwa rodzaje tego produktu: spadź liściasta oraz spadź iglasta. Miód spadziowy ma szerokie zastosowanie lecznicze. W zestawieniu z nektarowymi mają dwukrotnie więcej aminokwasów, białek i enzymów. Występują w nich również niewielkie ilości witamin A, C, PP, K, B2 i B6.
Miód wielokwiatowy pochodzi z różnorodnej mieszanki kwiatów i roślin. Jest to zdecydowanie najpopularniejsza odmiana, ponieważ jest stosunkowo łatwa do uzyskania. W zasadzie pod tą nazwą kryje się cała grupa miodów, które mogą różnić się między sobą smakiem, zapachem, kolorem oraz właściwościami zdrowotnymi. Te różnice wynikają nie tylko z wielogatunkowości roślin, ale również z pór roku czy lokalizacji pasiek.
Miód nektarowo-spadziowy jest pozyskiwany przeważnie na terenach leśnych bogatych w lasy liściaste, iglaste oraz dziko rosnące krzewy. Miód powstaje zazwyczaj wtedy, kiedy ze względu na panujące trudne warunki pogodowe pszczoły oprócz spadzi, naniosą nektaru okolicznych roślin. Dzięki temu miód nektarowo-spadziowy charakteryzuje się aromatycznym spadziowym smakiem oraz walorami zdrowotnymi charakterystycznymi zarówno dla miodu spadziowego, jak i nektarowego.