Kapituła marki Karpating przyznała certyfikat dla dżemu mirabelkowego i powidła śliwkowego. Produkty powstają w gospodarstwie Moniki Staszyńskiej, w oparciu o owoce pochodzące z własnego sadu Pani Moniki.
Dżem mirabelkowy to dżem jednoowocowy, uzyskany ze śliwek gatunku Prunus cerasifera var. divaricata popularnie zwanych „mirabelkami. Smak ma charakterystyczny kwaskowaty. Konsystencja dżemu jest zwarta, a kolor złocisty lub ciemno czerwonawo brunatny.
Powidło śliwkowe to powidło jednoowocowe, uzyskane ze śliwek gatunku Prunus domestica L. subsp. Oeconomica, czyli popularnych „węgierek”. Smak ma charakterystyczny cierpko-kwaskowaty. Konsystencja powidła jest zwarta, a kolor ciemny, prawie czarny. Produkt uzyskany jest przez długotrwałe wysmażanie śliwek w kotle przez kilka dni.
Oba produkty konfekcjonowane są do szklanych słoików o pojemności 330 ml.