Rozrywkowe

Warsztaty kulinarne w Skrawku Nieba

Stowarzyszenie „Skrawek Nieba” poszerza swoją ofertę w ramach odpłatnej działalności statutowej poprzez wprowadzenie nowej usługi jaką są warsztaty kulinarne promujące zdrowe gotowanie z wykorzystaniem ziół i warzyw dostępnych w okolicy a także nawiązujące do starych sprawdzonych tradycyjnych przepisów.
Warsztaty kulinarne organizowane w ramach Programu Grantowego Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Sądecki, przy wsparciu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, były prowadzone w Łosiu, na terenie Zagrody Edukacyjnej dla 3 grup 10-osobowych - uczestnicy po krótkim wykładzie w plenerze na temat zdrowego gotowania, dziedzictwa kulinarnego i roli prozdrowotnej ziół, zebraniu ich z łąki i poznaniu zastosowania w kuchni, wzięli udział w praktycznych zajęciach przygotowania zdrowych potraw. Testowe warsztaty odbyły się w trzech spotkaniach tematycznych min. min: zajęcia z pieczenia chlebków i bułek, Skrawkowe słodkości: tradycyjne ciasta, rogaliki, tarty z wykorzystaniem ziół i owoców z pobliskiej łąki, mięsa i ryby, tradycyjne pasztety. Podczas warsztatów przygotowaliśmy  min: lekki domowy chleb z dodatkiem polnej koniczyny, lub bogatej w witaminy pokrzywy, łemkowski gulasz wołowy aromatyzowany czosnkiem niedźwiedzim i bluszczykiem kurdybankiem, wiosenną tarta z pokrzywą. Upiekliśmy także rogaliki drożdżowo-kruche z nadzieniem konfiturą z płatków dzikiej róży oraz muffinki z malinami i miętą. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczestników.